Ik heb er nu echt genoeg van. Ooit dacht ik slim te zijn, door zelfs mijn eigen website, te maken in WordPress. Lekker snel, gemakkelijk opgezet, gemakkelijk in gebruik. Al snel heb je veel spam door de standaard comment module van de blog, af en toe eens je WordPress (weeral) updaten. En ik ben zeker geen fanatieke 'Groene', maar al die energie die je nodig hebt om gewoon een standaard installatie te laten draaien; dat snap ik toch niet. Allé ik snap het wel. Veel teveel toeters en bellen die nooit gebruikt worden. Plugin boven plugin, er zijn zelfs frameworks gemaakt boven het framework van Wordpress, zoals bv de theme editor Elementor die draait bovenop een framework die dan uiteindelijk draait op het framework van WordPress.

Nee, ik ben terug gekeerd naar hoe een website echt gemaakt moet worden, toch zeker voor de gebruiker die de website gaat onderhouden. Een simpele strakke interface waar je op een eenvoudige en duidelijke manier bv een blog artikel kan toevoegen, waar je de afbeeldingen, pdf's etc rechtstreeks kan koppelen aan je artikel. (Geen schrik meer dat je iets verwijderd, uit je globale bibliotheek, waardoor je pagina onderdelen mist). Alleen maar het laden van Javascript en CSS die echt noodzakelijk zijn.
Het verschil is direct merkbaar. Deze site laad veel sneller dan voorheen.

Het framework die ik al heel lang gebruik, vermoedelijk al van voor 2006 is centraal geïnstalleerd per webserver (te synchroniseren via GIT). Dit betekent vooral dat wanneer ik iets aanpas voor website A dit ook direct is voor website B. Je zou kunnen stellen dat WP dit ook heeft, maar bij mij weet zelfs mijn klant niet dat er iets is aangepast. Lees dit als: mijn klant hoeft hier helemaal niks van te weten, want de technologie achter een website is niet iets waar mijn klanten van wakker liggen. Zij moeten dus niet geconfronteerd worden met de melding dat er een nieuwe versie is en dat ze kunnen upgraden (met de nodige risico's) naar de laatste versie. Want als er iets fout gaat ben ik toch de eerste die hier mee opgezadeld wordt.

Ontneem ik de klanten dan de vrijheid om zelf hun site aan te passen? Nee. Wat ze niet meer kunnen is nieuwe plugins of modules te installeren die niet veilig zijn. Wanneer ze dan toch behoest zijn op een nieuwe functionaliteit dan kan ik zelf iets voorstellen of desnoods nieuw maken.
Nee, ik ben er nu wel echt van overtuigd dat ik bij mijn eigen framework ga blijven.

En om uiteindelijk te komen op PHP7.4. Deze huidige site draait volledig op PHP 7.4. Dat is zowel het front-end, alsook het back-end. Maar ook het framework waarop dit draait. En dit terwijl het framework ook nog PHP 5.6 ondersteund.

Het was oorspronkelijk een oefening om PHP 7.4 en zijn nieuwe features te verkennen. Ik heb er een twee-tal dagen aan gewerkt om alles van WP om te zetten naar een front- en back-end geschreven in PHP7.4. Het heeft zijn doel wat gemist, want ik heb nog geen enkele arrow functie gebruikt, nog andere features van 7.4. Maar ik ben des te meer overtuigd van mijn eigen framework.

Daarbij moet ik dan ook eerlijk zijn dat het framework de handicap heeft dat het compatibel moet blijven met vorige versies, waardoor ik geen arrow functions kan gebruiken die ik ondertussen ken door Java 8. Ook andere voordelen zoals een slimmere array_push (die dan uiteraard een andere naam heeft), de nieuwe shorthand notatie met null controle die ik super handig (en kort) vind. En zeker ook het typed definieren van variablen, wat heel veel aanleunt met wat ik ken van de hoger talen zoals Java en C#.
De boodschap is duidelijk. Het framework kan aangepast worden voor versie 7.4 en alle websites die hiervan gebruik maken moeten mee.

In ieder geval win ik een pak aan snelheid en dit is niet alleen door PHP 7.4 maar door het dumpen van overbodige ballast.

Tags gerelateerd aan dit artikel:

Domeinnamen

Prijzen - 500+ Extenties

Blog Categorie