Dit artikel geeft je meer uitleg over DNS (Domain Name System) en meerbepaald settings op het niveau die je meestal niet rechtreeks in de hand hebt.
Wanneer je een domein hebt en dit via je hosting provider of een DNS service provider kan beheren dan kan je A-records, MX records en NS records instellen. De NS records zijn het niveau net onder de glue records.

Stel je hebt een domain janedoe.be; johndoe.be is ook ok
Dan kan je instellen waar alle DNS settings zijn te vinden door de NS records te verwijzen naar een Domain Name Service/Server. Dit zal in vele gevallen een verwijzing zijn naar de nameservers van je hosting provider of de DNS service provider. Indien dit zo is dan hoef je niet meer verder te lezen, want de glue records worden beheerd door deze laatste.

Wanneer je echter je NS-records verwijst naar je eigen nameservers, op het domein janedoe.be, dan komen de glue records wel op de proppen.
Stel dat je 2 NS records maakt; ns1.janedoe.be en ns2.jandoe.be. Dan ga je 2 A records moeten aanmaken zodat deze verwijzen naar het IP(v4) adres van de nameserver die alles weet over dit domein. Ook voor IPv6 ga je dit doen via 2 AAAA records die je laat verwijzen naar het IPv6 adres van de nameservers die je gaat gebruiken.
Maar dit is niet voldoende. Want hier komen de glue records op de proppen.
Een toestel probeert een verbinding te maken met janedoe.be. Er wordt eerst gekeken naar het top level domain .be. Vervolgens gaat het verbinding gaan maken met de DNS server van dit top level domein dewelke je de authoriative nameserver zal geven. Tenslotte zal deze info geven over het domein. Wanneer echter de nameservers voor dit domein (janedoe.be) naar zichzelf verwijst dan is er een glue record nodig om de info van het domein te achterhalen.
Indien er geen glue records zijn dan kan het top level domein de benodigde info alleen weten door eerst zelf een query te doen op de nameserver, met andere woorden er zal een onnodige dnslookup zijn.
Meer uitleg te vinden op WikiPedia

Daarom moet je registrar de glue records invoeren in zijn controle paneel (https://www.registry.be/myregistrations/) onder het domein janedoe(.be)
Hier is een sectie voor de nameservers. Er is per rij een veld voor de naam van de nameserver voorzien maar ook voor een IP-adres. Dit laatste veld kan zowel een IPv4 of een IPv6 adres zijn.
In het voorbeeld van janedoe.be zijn er 4 lijnen nodig wanneer je IPv6 compliant wenst te zijn. 2 regels voor IPv4 adressen en 2 regels voor IPv6 adressen.

Tags gerelateerd aan dit artikel:

Domeinnamen

Prijzen - 500+ Extenties

Blog Categorie