In dit artikel vergelijken we twee docking stations:

I-tec USB-C/Thunderbolt 3 Triple Display Docking Station + Power Delivery 85W Docks & port replicator – C31TRIPLEDOCKPD (130€ excl btw)

Kensington SD4750P USB-C &USB 3.0 Dual 4K Docking Station w/ 135W adapter – DP &HDMI – Win/Mac – dockingstation – 2 x HDMI,2 x DP (280€ excl btw)

Als we tegenwoordig spreken over een docking station, dan is dit niet meer zoals vroeger dat bijna ieder model zijn eigen dockingstation heeft. Je weet wel nog, die dockings met een lange aansluitings-connector. Waar je laptop dan precies moest in passen.
Heden zijn er ander oplossingen, zeker voor de nieuwste modellen van laptops die zijn uitgerust met USB-C of thunderbolt.
De twee dockings die ik hier bespreek zijn van dit laatste type. Ze zijn totaal niet meer afhankelijk van het merk van laptop. En het hebben van één van deze twee aansluitingen is voldoende als minimal requirement. Je kan de dock zelfs gebruiken met een USB 3.0, maar dan haal je niet de maximale snelheid of prestaties.

Beide toestellen zijn voldoende uitgerust met poorten voor aansluitingen. VGA en HDMI poorten zijn er niet, maar moest het echt nodig zijn, dan kan je nog steeds een adaptor gebruiken om over te gaan naar de gewenste aansluiting.
Beide toestellen zijn voorzien van een USB-C aansluiting, die je hoofdleiding is tussen de docking en je laptop. Deze dient ook om de stroom die geleverd wordt vanuit de docking over te brengen naar je laptop. 85 Watt is al redelijk wat, als je heel intensief je laptop gaat gebruiken, zou het wel kunnen dat je iets meer gaat verbruiken, dan wat de voeding levert.
Zelf heb ik een stevige laptop (i7 8th gen, met een M.2 SSD) waar ik photoshop, docker for windows en mijn IDE (PHPStorm) minimaal op draai. De ventilator draait meestal de ganse dag. En toch heb ik geen probleem met het opladen, zelfs het opladen van mijn smartphone via de dock geeft weining invloed.

Wat is het grote verschil tussen de twee dockings.

De Kensington is duurder en is ook wel normaal, want er zit meer elektronica in het toestel. Het is namelijk zo dat de video verwerking bij de Kensington wordt gedaan op de docking.
De signalen, voor beeld, worden via ‘DisplayLink’, een driver die je moet installeren, doorgestuurd naar de Kensington om zo te worden doorgevoerd naar de beeldschermen.

De I-tec heeft dit niet. Alle video wordt doorgestuurd vanaf de laptop, doorgesluisd naar de docking en doorgestuurd naar de schermen.
Dit betekent dat een laptop met heel weinig grafische capaciteiten en de Kensington een ideale combinatie is.

Maar waarom heb ik dan uiteindelijk dan toch gekozen voor de I-tec?

Wij zijn bij Studio Sylvia heel veel bezig met fotogafie. Uiteraard is kleur heel belangrijk, en staan we er op dat de beeldschermen qua kleur gecalibreerd zijn. We doen dit met een software (van Datacolor),deze maakt een kleurprofiel per beeldscherm. Windows (en ook Mac) stuurt de kleuren hierdoor bij (net zoals dit ook wordt gedaan voor het printen). Maar de Kensington maakt zelf het beeld en houdt geen rekening met de kleurprofielen die worden gekoppeld via de OS.
Dus wannneer kleur belangrijk is dan kan je niet anders dan kiezen voor de I-tec (of gelijkaardige). Tenzij het stuurprogramma ‘DisplayLink’ dit in de toekomst voorziet.

I-tec verkoopt ook dockings van het zelfde type als de Kensington SD4750P, bv de ‘i-tec USB 3.0 / USB-C / Thunderbolt 3 Dual Display Docking Station + Power Delivery 85W’ (https://i-tec.cz/nl/produkt/cadual4kdockpd-8/). Het zou me niet verbazen dat deze dezelfde hardware hebben binnenin het doosje.
Wanneer je er ene wenst die de kleurprofielen wel verwerkt (aka de graphics op de laptop zelf doet), dan moet je uitkijken naar de modellen bij I-tec die als productnummer starten met C31.
Zoals je ziet is de titel van het product heel vaag hierover, vermoedelijk heeft Kensington (of Lenovo) ook wel modellen die vergelijkbaar zijn met die C31 reeks. Maar hiervan heb ik geen persoonlijke informatie gekregen, zoals ik die had ontvangen van de uitstekende support bij I-tec.

Domeinnamen

Prijzen - 500+ Extenties

Blog Categorie